Предговор

Харесвам идеализма, има сериозно място в живота на един народ. Но тук ще пишем повече за сегашните политика и общество, т.е. по-реалистично. Може понякога да съм на ръба на възпитанието, но и глупостта, на огромна част от теб, народе, прекрачи смело границите. Основна тема тук ще е именно тая глупост и политическа неграмотност, която изгони доста от твоите деца, уби други от тях, трети държи в мизерия. Всъщност вярвам, че именно ти, имаш основна отговорност за мястото, в което се намираме. Народ е хубава дума, `кофтито е, че си далече от това да си стабилно общество. Това е страница, в която ще се опитваме да изкараме грешните стереотипи, но без излишните огорчение и безнадежност.

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Отстраниха председателя на Съюза на съдиите

Днес ВСС уволни съдия Мирослава Тодорова - председателят на Съюза на съдиите или поне беше до вчера. Също така съдия Тодорова е настоящият "Човек на годината", награда, която се връчва от Българския Хелзински комитет с жури.
 Заедно с това, че тя бе онзи авторитетен магистрат, който през 2011г. каза:
 „Актуалната ситуация е такава – налага се съдът да се брани от външни нападки и вмешателства, не само на представители на изпълнителната власт; налага се съдът да се защитава от това, че е предаден и от вътре – от собствения си кадрови орган ВСС“.


Тя бе атакувана от Цветан Цветанов, като развръзката по един от случаите се вижда добре в днешната статия на сп.Правен свят:
"Не бива да се забравя как министър Цветан Цветанов интензифицира миналогодишната си атака срещу съдия Мирослава Тодорова като я обвини, че забавила дълги години дело за зверско изнасилване на две момиченца пред родителите им и така провалила делото.  После се оказа, че съдия Тодорова е единствена от дългата верига магистрати по това дело, която си е свършила перфектно работата."

По-късно заради клеветите на Цветанов, тя завежда дело срещу него.  
Правен свят още посочва, че според повечето от съдиите Председателят на съюза е била натоварена и с най-много работа/дела/ в Софийски градски съд.
Актуални са и въпросите - колко уволнени има за последните 2 години заради забавяне на дела? Ако е имало забавени дела какви са фактите и причините? 

Ето и един цитат на самата съдия Тодорова относно "голямото забавяне на дело":
 “Твърди се, че със забавянето на написването на мотивите съм създала „условия за избягване на наказателна отговорност от подсъдимия”.
Този извод обективно не може да бъде верен, защото подсъдимият по делото е бил оправдан от председателствания от мен съдебен състав и присъдата е изцяло потвърдена от САС.
Това означава, че подсъдимият е невинен и обективно не бих могла да създам условия той да не понесе наказателна отговорност, тъй като тя не е възникнала въобще.“ Сами преценете…"









 Граждани, журналисти/независими/ и блогъри си задават логичния въпрос - "Наистина ли си мислят, че им вярваме за мотивите по уволнението на съдия Тодорова?"
Магистрати и граждани рганизират протест пред ВСС срещу уволнението на Мирослава Тодорова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар