Предговор

Харесвам идеализма, има сериозно място в живота на един народ. Но тук ще пишем повече за сегашните политика и общество, т.е. по-реалистично. Може понякога да съм на ръба на възпитанието, но и глупостта, на огромна част от теб, народе, прекрачи смело границите. Основна тема тук ще е именно тая глупост и политическа неграмотност, която изгони доста от твоите деца, уби други от тях, трети държи в мизерия. Всъщност вярвам, че именно ти, имаш основна отговорност за мястото, в което се намираме. Народ е хубава дума, `кофтито е, че си далече от това да си стабилно общество. Това е страница, в която ще се опитваме да изкараме грешните стереотипи, но без излишните огорчение и безнадежност.

четвъртък, 5 юли 2012 г.

Наистина ли К.Маркс е обявен за "мислител на хилядолетието"?

Не, Маркс не е "обявяван" за мислител на хилядолетието.
Преди около 10 години BBC/една от "социалните" медии/ качила в рубрика на своя сайт въпроса -"Кой според вас е мислителят на хилядолетието?".
Същата рубрика всеки месец съдържа нов интересен въпрос от сорта на - "Най-добрият корнфлейкс?" или "Най-популярната певица между ХV и ХIХв.?".
 Възможно е през този месец в сайта им да са влезли "цели" петима живеещи в постсоциалистически страни или няколко китайски институции да са попаднали случайно на сайта.  Няма значение каква е историята. Но е факт, че от тогава тази рубрика се цитира манипулативно навсякъде, където би могла да влезе в употреба.

 През 90-те години паметникът на К.Маркс бе премахнат от УНСС. През 2008г. Борислав Борисов и Ст.Статев възстановиха този паметник и започнаха годишна традиция по полагане на цветя. /абсурд/

 Преди 2 седмици обединението "Майки срещу насилието в Студентски град" поиска премахване на паметника на К.Маркс от вътрешния двор на УНСС.
 Отговорът на Ръководството имаше следните три основни пункта:
1. Да постави под въпрос легитимността на тези, които отправят Протестното писмо.
2. Да обясни, че този паметник е възстановен през 2008г.  "като жест към хилядите възпитаници, върху чиято диплома е написано, че са завършили ВИИ „Карл Маркс". По-манипулативно обяснение трудно може да се измисли.
3. Че К.Маркс бил обявен за мислител на хилядолетието и УНСС не трябвало да се срамува от своето минало.
Напротив УНСС трябва да се срамува от своето минало, както и цяла България. И това бе позицията на всички, които през 1989г. поискаха промяна на Конституцията и които показаха своята осъдителна реакция към тоталитарния режим. Българите поискаха и осъждане на функционерите на режима. Много от тях продължават да са на ключови позиции в държавната власт, в образованието и икономиката. 20 години след свалянето на този режим те продължават търпеливо да подменят историята и да реабилитират...

 Започнала е и друга тенденция - тези които наричат режима на БКП престъпен и които говорят истината за него да бъдат обявявани за крайни и "хейтващи". Това е пълна глупост. Разбира се, че хейтваме комунизма и режима. Както поляците го направиха и както немците хейтнаха идеологията на национал-социализма. Между другото скоро си бяхме напомнили, че комунистическите режими по света са избили около 6 пъти повече хора от национал-социалистическия и фашисткия взети заедно.

Третата тенденция е да се отделя "мисловно" Маркс и неговата идеология от комунистическите рижими. Което също е лишено от реална логика понеже самите режими обявяват Маркс за свой теоретик, вдъхновител и символ. Как ще ме убедиш да не приемам Маркс като теоретик и вдъхновител на режима/1944-1989/ като той е такъв? Как да не приемам неговия паметник като символ на режима като той е такъв. Няма нужда от интелектуалните гимнастики и абстрактни форми по тоя въпрос.




1 коментар:

  1. Всичко вече е биензс - ммуии, пеманцтии, иотисря и т.н. Вече има кндааитди, котио нддаават за пкоупка на потселндие 30 години от брълагсткаа исртиоя и да ги иоплззавт за реклама на дфеолитани и анлани пенетратрои.

    https://segabg.com/hot/category-foreign-country/ukrayna-dekomunizira-kato-pametnik-na-marks-stava-byust-na-botev?page=1
    © Segabg.com 2020

    ОтговорИзтриване