Предговор

Харесвам идеализма, има сериозно място в живота на един народ. Но тук ще пишем повече за сегашните политика и общество, т.е. по-реалистично. Може понякога да съм на ръба на възпитанието, но и глупостта, на огромна част от теб, народе, прекрачи смело границите. Основна тема тук ще е именно тая глупост и политическа неграмотност, която изгони доста от твоите деца, уби други от тях, трети държи в мизерия. Всъщност вярвам, че именно ти, имаш основна отговорност за мястото, в което се намираме. Народ е хубава дума, `кофтито е, че си далече от това да си стабилно общество. Това е страница, в която ще се опитваме да изкараме грешните стереотипи, но без излишните огорчение и безнадежност.

събота, 14 юли 2012 г.

ВМЗ Сопот - наистина ли ще го продадеш г-н Добрев?

ВМЗ Сопот има задължения от 145 000 000 лева и не е плащало заплатите на работниците си от 3 месеца. Както ни увери министър Д. Добрев задълженията на дружеството са станали доста повече от активите му. Правителството щели да продадат до 3 месеца предприятието като цената не можело да бъде по-малка от задълженията, а работниците трябвало да останат на работа и даже дейността да бъде разширена....Да, и работниците ще получат по един чисто нов мерцедес..

 Добре, последните 30 години правиш 150 млн. лева задължения, казваш, че предприятието няма поръчки и клиенти и сега ми обясняваш, че ще го продадеш изгодно до 3 месеца?
Чудя се с какъв профил са хората, които биха ти повярвали.

 Между другото това е риска при приватизацията на губещите държавни заводи, за които плачат левите симпатизанти. Оказва се, че трябва да продадеш нещо, което струва 100лв., но има тежест от 150 и заедно с това е неефективно. Колко би дал купувача за такова нещо?
 Тук се крие и отговора на въпроса - Защо Тройната коалиция, а преди нея и НДСВ замразиха приватизацията. Първо защото са неграмотни, макар и да са ерудирани лъжци и не биха могли да продадат и печелившо предприятие да не говорим за губещо. И второ - защото се страхуват и никога не са взимали властта, за да разрешават проблеми.

 Нормалната съдба на едно такова предприятие е - или да бъде ликвидирано и обявено в несъстоятелност, или да бъде продадено за 0лв. на сериозен инвеститор, който ще гарантира две неща - че ще изплати тези 145млн. лв., защото те са в оборота на българската икономика, а голяма част от тях са държавни/тоест наши/ пари. И второ, че ще се опита да вдигне на крака предприятието и да не уволнява повече от половината работници. Последното би било сериозно чудо.
 Аз лично се съмнявам, че Добрев и компания ще намерят такъв инвеститор.

 Понеже никога не съм крил симпатиите си към управлението на страната 1997-2001г., ми е чудно, дали някой иска да си спомни какво се случи с Балкан/и не само/, за която червените медии на Тошо и Гошо бяха "загрижени" как може да се продава нещо толкова евтино.
 
  А "нещото" се е крепяло на външни заеми и на поръчки за без пари от СССР. Второ това нещо десетки години е управлявано в корупция и безхаберие и е оцеляло единствено поради инжекции от нашите данъци. И накрая то струва минус 50 млн.

 Ако дълговете на тези предприятия бъдат платени от купувача и ако дейността бъде запазена в бъдеще, това ще бъде добра сделка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар