Предговор

Харесвам идеализма, има сериозно място в живота на един народ. Но тук ще пишем повече за сегашните политика и общество, т.е. по-реалистично. Може понякога да съм на ръба на възпитанието, но и глупостта, на огромна част от теб, народе, прекрачи смело границите. Основна тема тук ще е именно тая глупост и политическа неграмотност, която изгони доста от твоите деца, уби други от тях, трети държи в мизерия. Всъщност вярвам, че именно ти, имаш основна отговорност за мястото, в което се намираме. Народ е хубава дума, `кофтито е, че си далече от това да си стабилно общество. Това е страница, в която ще се опитваме да изкараме грешните стереотипи, но без излишните огорчение и безнадежност.

понеделник, 11 юни 2012 г.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ МАНТРИ - Част 1

След 1990г. в България има два вида действащи лица. Такива, които искат да запазят статуквото макар и под различна форма и име и вторите, които искат да променят страната.

 Преди седмица бях на публична дискусия, където политологът Антоний Гълъбов/доцент в НБУ/  сполучливо описа едно явление в обществения ни живот. Цитирам по памет:
 "Представителите на първата група, нека ги наречем с реалните им имена - комунистите, казва Антоний Гълъбов - имаха за цел да задържат статуквото, т.е. да задържат властта. Ето защо за тях беше важно българският народ да повярва на мантрите "всички са маскари" и "политиката е мръсна работа". По този начин създаваха усещане за безнадеждност. Те повтаряха тази мантра чрез различни свои представители, където и както можеха. Това целенасочено и преднамерено говорене постигна своята цел - 22 години по-късно 50% от българите отказват да се интересуват и да участват в управлението на страната. "

Тези две мантри "всички са маскари" и "политиката е мръсна работа" са думи на Бай Ганьо - изключително посредствен ум, който Алеко "възпя" не за да даде пример, а за да осмее някои черти на полуобразования българин.




Няма коментари:

Публикуване на коментар