Предговор

Харесвам идеализма, има сериозно място в живота на един народ. Но тук ще пишем повече за сегашните политика и общество, т.е. по-реалистично. Може понякога да съм на ръба на възпитанието, но и глупостта, на огромна част от теб, народе, прекрачи смело границите. Основна тема тук ще е именно тая глупост и политическа неграмотност, която изгони доста от твоите деца, уби други от тях, трети държи в мизерия. Всъщност вярвам, че именно ти, имаш основна отговорност за мястото, в което се намираме. Народ е хубава дума, `кофтито е, че си далече от това да си стабилно общество. Това е страница, в която ще се опитваме да изкараме грешните стереотипи, но без излишните огорчение и безнадежност.

вторник, 15 май 2012 г.

БЪЛГАРИЯ Е ОЩЕ ЛЯВА

 Два по-основни въпроса - Къде се намират българите на политическата карта? и Мръсна ли е политиката?
 
 Ляво или социалистическо мислене е онова, при което товариш държавната администрация с все повече отговорности и очаквания. Ако държавата е твоят спасител, ако я разпознаваш като своя майка, баща, работодател, хранител, ако я държиш отговорна за всичко, което се случва наоколо и ако това не те притеснява, то ти вече си ляво мислещ. Ти си осъзнат или неосъзнат социалист. Във втория случай си леко опасен, понеже може да се кандидатираш за член на дясна партия.

 И обратно, ако вярваш, че администрацията/държавата/ трябва да има ограничена намеса - че трябва да гарантира най-вече реда/полицията/ и законността/съдебната система/, но не и да се занимава с всичко останало в тоя свят, то ти си дясно мислещ.

"Левият" човек си задава следните въпроси: "Какво ще направи администрацията, централата, партията?", "Защо не го прави?"

"Десният" човек си задава следните:
1. Каква цел искам да постигна?
2. Какво трябва да направя за да я постигна/постигнем?
3. Какво да изисквам от администрацията, централата във връзка с моите действия...ако въобще има нужда да го правя? 

По тези ясни критерии болшинството от българите са ляво мислещи. Те смятат, че е нормално държавата да взима 32% осигуровки, 10% ДОД, 20%ДДС, акциз и т.н. Виждат, че администрацията не работи и я ругаят, но заедно с това мислят, че няма друга алтернатива.

 Мнозинството от теб, народе, се страхува да помисли за частно здравеопазване, частно образование, за частна осигурителна система...Но се страхува по една единствена причина - Липса на политическо образование и нежелание да се направят прости сметки понеже това ще доведе до твърде много мислене. 

Политиката не е "нещо мръсно, за което светците не говорят". Тя отговаря на въпроса - какво се случва с нашите нашето бъдеще, с нашите ценности и нашите средства. Политиката е основна арена, на която се състои битката за свобода, право и справедливост. Така е било винаги. Политиката не е чиста или мръсна - такива могат да са хората и идеите, които преобладават в нея. Не откриваме голямата истина..само я припомняме.



Няма коментари:

Публикуване на коментар